Rikke Milbak

Biologisk Rådgivning

En verden af magi, farver og former

Tips & Tricks

Når efterårssolen lader sit varme lys falde over de farvede blade på buske og træer er det som om at en iboende kraft lokker os ud i skoven.

Mellem stammerne falder det lave lys så smukt. Der er en duft af skovbund, fugtighed og jord. I et varmt og vådt efterår som vi lige har oplevet myldrer det med svampe i skovbunden, på stammer og på faldne træer og stubbe. Svampenes verden emmer af magi og præsenterer ufattelige farver og fascinerende former.

Kløvblad (Schizophyllum commune), slimsvampen Badhamia utricularis, Pile-ildporesvamp (Porodaedalea conchata), Gul bævresvamp (Tremella mesenterica), Laksefarvet voksskind (Peniophora incarnata) og Almindelig tåresvamp (Dacrymyces stillatus) Fotos: www.rikkemilbak.dk

Det er efterårets festfyrværkeri, som du kan invitere indenfor på din altan, gården eller haven. Næste gang du er en tur i skoven tager du et stykke trækævle med hjem og lægger det som dekoration mellem blomster eller krydderurter. Når gårdmanden svinger motorsaven eller en vinterstorm river grene ned fra gården store træer nupper du endnu én. Og én mere, når du går tur med hunden den dag, hvor der er lagt haveaffald ud til kommunal afhentning. Du kan også nuppe et par stykker brænde fra brændestablen, eller købe en hel pose i et byggemarked.

Til foråret er det på disse kævler at dagpåfuglesommerfuglen sætter sig for at lade sig varme af solens stråler. Over sommeren kommer der nysgerrige insekter forbi for at se om det er egnede steder at lægge æg – måske en imponerende sabelhveps? Måske viser de første smukke frugtlegemer af svampe sig allerede næste år, ellers kommer de året efter. Ligesom de grønne mosser og de blygrønne laver. For dødt træ inviterer til en verden af magi, farver og former.