Rikke Milbak

Biologisk Rådgivning

Stillits (Carduelis carduelis)

Når vinterens grå får farve på

Tips & Tricks

Stillits (Carduelis carduelis) på gærdekartebolle (Dipsacus fullonum), filtet burre (Arctium tomentosum), pindsvinkartebolle (Dipsacus strigosus) og rødhals (Erithacus rubecula) Fotos: www.rikkemilbak.dk

Vinteren er over os med mestendels grå dage, hvor det er bekvemt at nyde naturen gennem vinduet, mens vi forsyner os med varm te og kiks.

Under hækken, bag skuret og i jordbærbedet har nedfaldsbladene lagt sig godt tilrette. En velkommen vinterdyne for edderkopper, skrubtudser og pindsvin, som venter på de dage, hvor man slet ikke kan lade være med at rykke ud i solen med teen og kiksen.

Ovenpå bladdynen afsøger rødhalsen fladen for at se om nattens vind skulle have rodet lidt godter frem. Den er oppe før de fleste af os andre, og skulle den tilsvarende morgenfriske gærdesmutte få samme idé får den straks at vide, hvem der bestemmer. Rødhalsen selvfølgelig! Både hunner og hanner har samme iltre temperament.

Det grå vejr indbyder ellers til en meditativ tilstand der ved vinduet, og mens vores blik dvæler ved de brune rester af sommerens blomsterflor er der pludseligt besøg. Lige der udenfor i altanens krydderurter, baggårdens glemte grønne hjørne eller havens staudebed lander sultne stillits. Deres eksotiske farvekombination bryder den nordiske gråskala, og foråret synes pludseligt ikke så langt borte.

Det skønne besøg er et resultat af at frøstandene på planterne fik lov til at stå vinteren over. Og har de været på besøg i dag, så kommer de sikkert også forbi i morgen.