Rikke Milbak

Biologisk Rådgivning

Gravehvepsen Oxybelus uniglomis

Mere end man tror – mellem himmel og jord

Naturfortællinger

Hov – et lille flyvende insekt over havegangens fliser. Med et par hurtige bevægelser lukkes et hul i sandet mellem fliserne. Et hul til et underjordisk system af redegange – som bedst kan forklares som en miniature af en Viet Cong by. Den lille gravehveps Oxybelus uniglomis (kun 5-8 mm) er på jagt efter fluer i redens nærmeste omgivelser.

Jeg er på rundtur med fortællinger om havernes natur og vores muligheder for at invitere mere natur indenfor. Lige her fanger jeg alle tilhørernes opmærksomhed. Måske glemmer de helt at nyde det smørrebrød, som ellers var grunden til at de var mødt op til den årlige generalforsamling i grundejerforeningen.

Oxybellus uniglomis. Foto af Rikke Milbak

Gravehvepsen Oxybellus uniglomis dækker indgangshullet til redegangen. Foto af Rikke Milbak

Fluen bliver fanget i luften eller på havens planter, og gravehvepsen lammer den med et stik, og flyver tilbage mod reden med benene krammet om byttet. Et par meter fra reden foretager gravehvepsen en mellemlanding, hvor byttet (fluen) allokeres til stikbrodden, og sådan transporteres fluen den resterende vej til redeindgangen. Der er voldsom bagvægt på det sidste flyvestykke, men på den måde har gravehvepsen sikret sig ledige ben, så hullet til redens indgang hurtigt kan afdækkes.

Få minutter efter dukker gravehvepsen frem igen i sandet mellem fliserne, dækker hurtigt hullet og tager på jagt igen. Hun er i gang med at bygge reder, som sidekanaler til den underjordiske redegang. Små kamre fyldes med 2-16 lammede fluer og til sidst lægges et æg inden det forsegles med en væg af sand. Fluerne er altså madpakker til gravehvepsens larve, når ægget klækkes. Og indgangen til reden skal dækkes med sandkorn mellem hver flyvetur, så der ikke kommer besøg af redesnyltere i det lille minuts tid, som jagten varer.

Oxybelus uniglomis er en af de hurtigste jægere blandt gravehvepsene. Den lille gravehveps har ikke noget dansk navn, men på norsk går den under navnet sandfluejægeren. Og måske har du den også i haven? Der er i hvert fald fascinerende småt liv – lige udenfor dine vinduer (eller under din terrasse)!