Rikke Milbak

Biologisk Rådgivning

Foto af Rikke Milbak

Er det her ukrudt?

Naturfortællinger
Tips & Tricks

 

Foto af Rikke Milbak

Hvad er ukrudt egentlig? I vores have er der utallige planter, som mange gartnere og “klassiske” haveejere ville betegne ukrudt. Det er planter, som ikke kan købes i havecentre, men som spreder sig helt naturligt til haven. Jeg hjælper også de vilde planter med at finde vej til havens bede og plæner. Jeg samler nemlig masser af frø af vilde planter og bringer dem hjem til haven.

Hvorfor? Jeg synes, de vilde planter er smukke, naturlige og ofte uprætentiøse. Og så sker der det vidunderlige, at der med de vilde danske planter følger ufatteligt mange spændende insekter. Sommerfugle, biller, bier, gallemyg, myrer, græshopper osv. Jo større variation i havens blomsterhav, jo mere liv i haven. Der er al mulig grund til at invitere de vilde planter indenfor.

Om jeg luger? – Ja selvfølgelig gør jeg det – græs, skvalderkål, febernellikerod, svaleurt bliver fjernet fra bedene, og tidslerne må ikke være i plænen. Jeg kan også finde på at flytte rundt på de vilde planter i haven, ligesom mange andre haveejere gør med de klassiske stauder. Der må nemlig godt herske en form for orden i vores naturhave.